Versions Compared

Key

 • This line was added.
 • This line was removed.
 • Formatting was changed.

...

Dutch

Pagetitle
Installatie & Licenties
Installatie & Licenties

Table of Contents


Welke stappen moeten genomen worden voor een update naar Versie 2013?

 • Versie 2013 kan uitgeleverd worden via een installatie medium (DVD) of gedownload worden via de ISD Download area.

 • Als u een Server licentie gebruikt, moet u de Licentie Server Software en de Licentie Management Tools updaten. Waneer u een lokale licentie gebruikt, kunt u direct de nieuwste versie installeren.

 • Normaal gesproken moeten oudere versie van HiCAD / HELiOS eerst worden ingetrokken. 

 • Na een bevestiging van het intrekken van de oude licentie ontvangt u de installatiecodes, die het voor u in combinatie met uw e-mailadres en wachtwoord, de installatie van de nieuwe licentie mogelijk maakt.

 • Licenties kunnen op elk gewenst moment worden uitgeschakeld via de License Activator in de License Manager, zonder contact te hoeven hebben met ISD. Ze kunnen, wanneer nodig, ook tijdelijk worden opgeslagen op de server van ISD. Hiervoor heeft u uw installatiecodes, e-mailadres en wachtwoord nodig. De activering kan dan worden uitgevoerd op een andere computer, zodat de licentie kan worden overgedragen naar een werkplek. Alleen bij volledige LIcense Pool kan deze procedure worden uitgevoerd.

Waarom zou ik mijn product moeten activeren?

Product activatie is een vorm van kopieerbeveiliging. Tijdens de productactivering worden geen persoonlijke gegevens overgedragen, maar een vergrendeling van de software naar de hardware van een server of werkstation. ISD maakt gebruik van product activatie sinds de release van HiCAD/HELiOS versie 2010. Voor die tijd, vond de activatie van licenties plaats via een dongle.

Ik heb nog steeds een licentie verkregen via een dongle. Wat moet ik doen om een update uit te voeren?

Vanaf HiCAD/HELiOS versie 2010, vindt product activatie plaats via een software licentie en is niet meer gebonden aan een dongle, maar rechtstreeks aan de hardware van een server of werkstation. Als u een update van een HiCAD/HELiOS versie 2008 (of ouder) naar versie 2013 uit wilt voeren, raden we aan de installatie uit te laten voeren door ISD. Na een update (van versie 2008 of ouder) naar HiCAD en HELiOS versie 2013 moet u uw werkplek terug geven aan ISD. Hierna kan de oude HiCAD en HELiOS versie niet meer worden gebruikt.

Welke licentie/activatie mogelijkheden zijn er?

HiCAD/HELiOS kan worden geactiveerd via de volgende licentie types: 

Lokale licenties
Als u kiest voor lokale (workstation-specifieke) licenties, zal de licentie direct gekoppeld worden aan de hardware van het werkstation waarop uw HiCAD en HELiOS Desktop is geïnstalleerd. 

Netwerk licenties
Als u kiest voor netwerk (server-gecontroleerde) licenties,zal de licentie direct gekoppeld worden aan de hardware van de server die centraal de de HiCAD/HELiOS licenties beheert. Deze licenties kunnen worden gebruikt op elk werkstation in uw netwerk dat is verbonden met deze server.

Commuter licenties
Zogenaamde commuter licenties geeft u de mogelijkheid om netwerklicenties te gebruiken, zelfs als uw werkstation niet is aangesloten op de server.

Hoe werkt de activatie?

Vanaf HiCAD/HELiOS 2010, de activering vindt plaats via een software licentie en is niet langer gekoppeld aan een dongle, maar rechtstreeks aan de hardware van een server of werkstation. Men maakt onderscheid tussen lokale (werkstation-specifieke) licenties en netwerk (server-gecontroleerde) licenties.

 • Lokale (werkstation-specifieke) licenties
  Als u kiest voor een lokale licentie, zal de activering direct gekoppeld worden aan de hardware van het werkstation waarop HiCAD/HELIOS is geïnstalleerd.

  ISD zal u een e-mail met het recht-ID voor lokale licenties (standalone) sturen. Dit ID is vereist voor de activering en deactivering van de licenties en software modules. Bewaar het recht-ID dus goed! Zonder dit ID is het niet mogelijk om de licenties te activeren of deactiveren! In geval van een defect, is er geen reconstructie van de certificaten mogelijk zonder het recht-ID! Na het installeren van HiCAD/HELiOS, activeert u de licenties activeren door middel van de Licentie Activator in de ISD Licentie Manager.

 • Netwerk (server-gecontroleerde) licenties
  Als u kiest voor netwerk (server-gecontroleerde) licenties, zal de licentie direct worden gekoppeld aan de hardware van de server die centraal de HiCAD/HELiOS licenties beheert. Deze licenties kunnen worden gebruikt op elk werkstation in uw netwerk dat is verbonden met deze server. 

  Als u uw licentie server wilt vervangen, moet u alle licenties eerst deactiveren. ISD zal u een e-mail met daarin het recht-ID sturen. Als u meerdere netwerkservers heeft, bijvoorbeeld op verschillende locaties, zal u een recht-ID ontvangen voor elk netwerk server. Dit ID is vereist voor de activering en deactivering van de licenties en software modules. Bewaar het recht-id dus goed! Zonder dit ID is het niet mogelijk om licenties te activeren of deactiveren! In geval van een defect, is er geen reconstructie van de certificaten mogelijk zonder het recht-ID! U activeert/deactiveert de netwerk licenties door middel van de Licentie Activator in de ISD Licentie Manager. Individuele licenties kunnen worden gecontroleerd via de server en gekoppeld worden aan een werkplek binnen of buiten het netwerk (zogenaamde "commuter licenties"). Dit stelt u in staat om te blijven werken op een andere locatie , zonder in verbinding te staan met de licentieserver (tenzij uw HiCAD installatie een verbinding met een database server vereist). Hiervoor definieert u een bepaalde periode waarin de licentie beschikbaar moet zijn op een bepaald werkstation. Voor deze periode, zal deze licentie worden geblokkeerd op de licentie server. Na het verstrijken van deze termijn zal de vergunning opnieuw beschikbaar worden gesteld op de licentie server. Het is ook mogelijk om deze licentie handmatig terug te zetten naar de server voor het verstrijken van de vastgestelde periode, als het werkstation is verbonden met de server. Licenties voor een werkstation kunnen worden uitgecheckt minimaal 1 dag, met het tellen vanaf 01:00 uur op de dag opvolgend aan de uitcheck datum.

Info
titleLet op:

AutoRequest licenties

Bij het aanschaffen van een HiCAD/HELiOS licentie, moet u een recht-ID aanvragen voor lokale licenties (Standalone) en een voor netwerk licenties (Netwerk). Als u meerdere netwerkservers heeft, bijvoorbeeld op verschillende locaties, moet u een recht-ID aanvragen voor elke netwerkserver. Deze aantallen zijn nodig voor de activering en deactivering van de licenties en de software modules.

Warning
titlePas op

Bewaar het recht-ID goed! Zonder dit nummer kunt u uw licenties niet activeren of deactiveren. In het geval van een systeemcrash kan er geen reconstructie van de licenties plaatsvinden zonder het recht-ID!

Na het installeren van HiCAD/HELiOS vindt u het programma in het menu Start van Windows op ISD Software und Systeme > Administration. Let op: voor het uitvoeren van bepaalde functies zijn beheerdersrechten nodig.

De functionaliteiten van de ISD Licentie Manager is afhankelijk van de activering van de Licentie Administration Tools optie. De informatie over deze instellingen wordt in het register ingeschreven en kan ook daar vervolgens desgewenst gewijzigd worden (neem hiervoor contact op met onze helpdesk ).

Voor het activeren/deactiveren van Netwerk Licenties, start altijd de ISD Licentie Manager (x32 Server) via het menu Start van Windows: Selecteer Start > Alle programma's > ISD Software und Systeme GmbH > Administration.

Activeer het tabblad Licentie Activator en voer het recht-ID, uw e-mailadres en uw wachtwoord in. Nieuwe klanten verkrijgen hun wachtwoord te verkrijgen via de ISD Helpdesk. Met dit wachtwoord kunt u ook toegang verkrijgen tot de Download Area. Na het invoeren van de gegevens, klikt u op aanmelden. De ISD Licentie Manager 2.0 maakt verbinding met de ISD Licentie Server en de aangekochte licenties worden weergegeven. Dit proces kan enkele minuten duren. U kunt dan de licenties activeren.

Activeren van licenties

Na een succesvolle login, wordt het aantal beschikbare licenties en het aantal aangekochte licenties vermeld naast elke module. Selecteer de modules die geactiveerd moeten worden en klik op activeren om de activering te starten.
Voor Serverlicenties zijn de modules al vooraf geselecteerd!

Na een succesvolle activatie, verschijnt er een bericht dat u alle licenties succesvol geactiveerd heeft:

U kunt dan uitloggen en beginnen te werken met de HiCAD/HELiOS modules.
Daarnaast ontvangt u een e-mail om u te informeren over de geactiveerde modules. 
Voor netwerk licenties, zullen alle modules altijd worden geactiveerd of gedeactiveerd (voor meer informatie over de werking van de Licentie Manager, leest u de Online Help voor de Licentie Manager). 

 

Info
titleLet op:

Uitgebreide informatie over licentieprocedures kan worden gevonden in de “HiCAD Getting Started” of “HELiOS Getting Started” gids.

Om te leren hoe de Licentie Manager werkt, leest u de informatie in de bijbehorende Online Help section.

Deactiveren van licenties

Een deactivering van licenties voor modules zal nodig zijn in de volgende situaties:

 • Uitwisseling van hardware of veranderen van harde schijf partititie

 • Updaten van het besturingssysteem (bijv. van Windows XP naar Windows 7)

 • Voor updates binnen een versie is er geen deactivering nodig

 • Overdracht van lokale modules van het ene werkstation naar het andere

 • Aanschaf van verdere modules, of teruggeven van gehuurde

 • Overschakelen van lokale licenties naar netwerklicenties

Let op het volgende: alle werkstations met modules met hetzelfde recht-ID moeten volledig worden gedeactiveerd voordat er een herverdeling van de module licenties kan plaatsvinden. Na het starten van de ISD Licentiee Manager 2.0 zullen de geactiveerde modules worden gemarkeerd in een andere kleur. Klik op de knop Uitschakelen om de activering van de modules in te trekken.

Een selectie is niet mogelijk, omdat u alle modules moet deactiveren, maakt het niet uit of het lokale of netwerklicenties zijn.

Note
titleLet op:

De deactivatie mag niet worden verstoord, bijvoorbeeld door het uitloggen of het sluiten van de ISD Licentie Manager 2.0!

Na een succesvolle deactivatie wordt het volgende bericht weergegeven:

Info
titleLet op:

Uitgebreide informatie over licentieprocedures kan worden gevonden in de “HiCAD Getting Started” of “HELiOS Getting Started” gids.

Om te leren hoe de Licentie Manager werkt, leest u de informatie in de bijbehorende Online Help section.

Herstellen van licenties

Aangezien alle licenties worden geback-upped op de ISD-server, kunnen ze, in het geval van een onderbroken verbinding of een per ongeluk verwijderen, herstelt worden via de login en het invoeren van uw recht-ID. Houd er rekening mee dat het herstel van licenties alleen werkt als de hardware niet is veranderd! (zie laatste punt - deactiveren van licenties).

Waar moet je rekening mee houden bij het uitwisselen van harware componenten op de Licentie server?

Als u een andere computer wilt gebruiken als licentie server, of hardware-componenten wilt ruilen (harde schijven, grafische kaart, moederbord, enz.) op de licentie server, moet netwerk licentie zijn vergrendeld voor de uitwisseling. Hiervoor moet aan de volgende eisen worden voldaan:

 • Alle licenties op de netwerk server opnieuw moeten worden ontgrendeld. Zorg ervoor dat er geen toepassing loopt die gebruik maakt van deze netwerk licenties

 • Alle commuter licenties moeten opnieuw ingeschakeld worden

 • De licentie server moet draaien. 

Wat moet ik doen als er een hardware verandering vereist is of er een verandering van partitities is geweest op mijn harde schijf?

In dit geval moet u alle licentie modules deactiveren en opnieuw activeren na de hardware verandering of de verandering van partitities.

Is de productactivatie nog steeds geldig na een update van mijn besturingssysteem?

Ja, als het een update is binnen een versie. In alle andere gevallen moet u de licenties deactiveren en opnieuw activeren na de update.

Wij maken gebruik van een netwerk commuter licentie.
Kan ik een licentie op mijn laptop zetten zodat ik thuis of op zakenreis hier verder mee kan werken?

YesJa, if als HiCAD anden/or HELiOS has been installed on your laptop. One example: Let us assume that you want to take your laptop with you on a Friday evening. Proceed as follows: Check out a license on Friday, e.g. at 5:00 pm, for 2 days. From this point in time, this license will be valid for 2 days, exactly until 11:59 pm of the last day. This means that you will be able to use the license on your laptop until Sunday night, 11:59 pm. After this, it will automatically be available on the server again, i.e. no further action from your side will be required when you return to your office on Monday. Click here for a more detailed description of such a case.of HELiOS is geïnstalleerd op uw laptop. Een voorbeeld: laten we aannemen dat u uw laptop meeneemt op een vrijdagavond. Ga als volgt te werk: Check een licentie uit op vrijdag, bijv. om 17.00 uur, voor 2 dagen. Vanaf nu, zal deze licentie geldig zijn voor 2 dagen, precies tot 23:59 uur van de laatste dag. Dit betekent dat u in staat bent om de licentie te gebruiken op uw laptop tot zondagavond 23:59 uur. Hierna, zal de licentie automatisch weer beschikbaar zijn op de server. U hoeft dus verder niets te doen wanneer u terugkeert naar uw kantoor op maandag. Klik hier voor meer informatie voor een dergelijk geval.

Wat moet u doen als een werkstation is gestolen?

The user is responsible for appropriately insuring the De gebruiker is verantwoordelijk voor het adequaat verzekeren van de HiCAD/HELiOS workstations against theft. If desired, we can tell you the reinstatement value of your software. If a workstation is stolen, you will need a new licence. In such cases, please send us the police report of the theft first. We will then provide you with a licence for a limited period of time, and submit an offer for a new licence to you. The ISD will send you the new licence after clarification of the case with your insurance and receipt of your payment for the licence fee.  werkstations tegen diefstal. Indien gewenst, kunnen wij u vertellen wat waarde is van uw software. Als een werkstation wordt gestolen, heeft u een nieuwe licentie nodig. Wanneer dit het geval is dient u ons eerst het proces-verbaal van de diefstal toe te sturen. Wij zullen u dan voorzien van een licentie voor een bepaalde periode, en zullen u dan een aanbieding doen voor een nieuwe licentie. ISD zal u de nieuwe licentie sturen wanneer er duidelijkheid van de zaak is met uw verzekering en ISD zal u een bon sturen van de betaling voor de licentievergoeding.

Kan de installatie van HiCAD/HELiOS plaatsvinden via een netwerkverbinding?

De installatie van HiCAD kan plaatsvinden via een netwerkverbinding. In dit geval moet echter geen netwerk drives, maar UNC-paden worden gebruikt voor de installatie.